Бокова шокирана от унищожаването на реликви от ислямистите

Бокова шокирана от унищожаването на реликви от ислямистите
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остро осъди унищожаването на реликви в иракския град Мосул от воюващите за ИДИЛ джихадисти, предадоха информационните агенции.

„Дълбоко съм шокирана от публикувания днес видеозапис на унищожаване на статуи и други артефакти в музея на Мосул. Осъждам това като преднамерена атака срещу хилядолетната история и култура на Ирак, а също и като подбудителство към насилие и омраза." - гласи изявление на Ирина Бокова.

Тя отбелязва, че действията на ИДИЛ нарушават приетата от Съвета за сигурност резолюция, осъждаща разрушаването на културното наследство и постановяваща мерки срещу незаконната търговия с културни и исторически реликви от Ирак и Сирия.

Бокова се е обърнала с молба към Съвета за сигурност на ООН да бъде свикано извънредно заседание във връзка с необходимостта да бъде защитено културното наследство на Ирак.

Припомняме, че в четвъртък джихадистите разпространиха видео, показващо как те унищожават антични артефакти. На записа, с продължителност 5 минути, се виждат група мъже с бради, които използват чукове и бормашини, за да унищожат няколко големи статуи, едната от които изобразява крилат бик - асирийско защитно божество. Някои от статуите са на 3000 години.

Само преди дни джихадистите взривиха Централната библиотека в иракския град Мосул. Изгорени са общо към 10 000 книги, сред които най-редки и ценни ръкописи.

#Ирина Бокова #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници