Дурицкая отлетя за Украйна, погребват Немцов

Дурицкая отлетя за Украйна, погребват Немцов
A A+ A++ A

Единствената свидетелка на убийството на Борис Немцов - приятелката му Анна Дурицкая, отлетя за родния Киев. Тя няма да присъства на погребението му днес поради тежкото си психологическо състояние, за което сподели в интервю за телевизия "Дождь".

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев няма да присъстват на траурната церемония, съобщиха пресслужбите им. Няма да се сбогуват с политика и бившите му колеги Павел Крашениников и Елена Мизулина, съобщи РБК.
 
Пресненският съд в Москва пък е отказал да пусне на погребението опозиционера Алексей Навални, въпреки че блогърът отправи писмена молба към съда да прекрати ареста му за денонощие.  От съображения за сигурност на погребението няма да присъства и бившият световен шампион по шахмат, опозиционерът Гари Каспаров.

Политикът ще бъде погребан в Троекуровското гробище, като преди това от 10 до 14 часа е поклонението. В негова памет ще бъде изнесена панихида в Сахаровския център.

Борис Немцов бе пронизан фатално с четири куршума, изстреляни в гръб, докато се разхождаше по Големия Москворечки мост в центъра на Москва малко преди полунощ в петък. По думите на манекенката Анна Дурицкая убиецът се намирал зад тях на моста, а не се е качвал по стълбището, както бяха предположили някои медии.

"Вървяхме хванати за ръце, когато изведнъж той омекна и се свлече на земята. Не чухме нищо преди изстрелите. Когато го простреляха, аз се обърнах и видях как една светла на цвят кола се отдалечава", разказа Дурицкая във видеоинтервю.

Когато Немцов паднал, тя се изтичала към спрял снегорин наблизо за помощ и се обадила на полицията. Униформените дошли след 10 минути. Тя не помни какво е станало между убийството и идването на полицията. Не видяла нито убиеца, нито колата, в която той се е качил.

Отпътуването на младата украинка за родината й е станало със съдействието на посолството на Украйна в Русия. Дурицкая е била съпровождана от адвокат. Не е известно дали тя ще се завърне в Москва, за да даде отново показания. По думите й нейната майка била много болна.

"Не искам да говоря за това какво стана на моста. Не видях никого и не знам откъде той е дошъл, той беше зад гърба ми. Сега съм в тежко психологическо състояние", казва любовницата на Немцов.

Тя няма никакви версии за престъплението. Същата вечер двамата се срещнали в големия универсален магазин на Червения площад, където той отишъл след интервю, а после тръгнали към дома му. Дурицкая не забелязала никакво следене.

Манекенката изключва версията за престъпление от ревност. "Не смятам, че това е било заради ревност. Нямаше никакви заплахи",
 
Медиите извадиха предишна нейна връзка  с украинския депутат Юрий Береза, който е командир на полка "Днепър-1" от Националната гвардия. Това съобщава руският сайт "Наша версия".

Анна станала фотомодел докато била студентка в Киевския университет. Запознала с Немцов преди 3 години, когато била на почивка в Турция. След убийството на руския опозиционер медиите писаха, че е направила аборт, като тази история бе потвърдена и от майката на моделката. По-късно обаче жената отрече, заявявайки, че дъщеря й само се е лекувала в Швейцария и е била придружена от Немцов като приятел.

 

#Борис Немцов #Анна Дурицкая #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници