Кристалина Георгиева: 20% от бюджета, за който отговарям, отива за зелени инвестиции

Кристалина Георгиева: 20% от бюджета, за който отговарям, отива за зелени инвестиции
Кристалина Георгиева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имаме отговорност към бъдещите поколения да си поставим високи цели, които позволяват да намалим натиска върху нашата майка-природата и да се приспособяваме, да живеем в условията на променящия се климат, заяви българският еврокомисар и зам.председател на Еворпейската комисия на събитие по повод 20-годишнината на Националния доверителен екофонд, съобщи репортер на Novinite.bg.

"Извънредните явления, за съжаление, са част от живота ни. Фондът има капацитета да помага на страната ни да върви напред, защото екологията и икономиката са свързани”, коментира Кристалина Георгиева.

Според нея, отговорното отношение към природата е задача на нашето съвремие.

„ЕК има бюджет 141 млрд. евро, за който отговарям тази година. Ние сме си поставили за цел 20% да отидат за зелени инвестиции”, каза още Георгиева, визирайки планът „Юнкер”, където като приоритет е заложена енергийната ефективност и подкрепата за малките и средни предприятия, които могат да допринесат за повишаването на стандарта на живот.

Националният доверителен екофонд е основан през октомври 1995 г. Фондът управлява средства, предоставени целево от държавния бюджет, включително по силата на суапови сделки за замяна на “Дълг срещу околна среда” и “Дълг срещу природа”.

Средства също се набират от международна търговия с предписани емисионни единици за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в  България.

Фондът отговаря за подбора и одобрението на проекти за финансиране, сключва договори с бенефициентите на проекти след тяхното одобрение, осъществява мониторинг на тяхното изпълнение.

Фондът е реализирал проекти на обща стойност близо 130 млн. лева за подобряването на околната среда в България. Работи по изпълнението на 4 програми, като по Националната схема за зелени инвестиции и в момента може да се кандидатства с проекти за енергийна ефективност, като няма краен срок.

#Кристалина Георгиева #Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници