Посланикът на САЩ у нас: Трябва да се знае кой дърпа конците в медиите

Посланикът на САЩ у нас: Трябва да се знае кой дърпа конците в медиите
Посланикът на САЩ в България Марси Рийс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако читателят или зрителят получава само едната гледна точка от медиите, той е дезинформиран, заяви на конференция на тема "Медиите като инструмент за завладяване на държавата" посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

Аз самата по една случайност съм бивш радиожурналист и уважавам много работата на репортерите и редакторите и съм респектирана от тяхната роля в демократичното общество. Тази роля е от ключово значение за съвременния свят.

Свободата на медиите е важна в целия свят. Концентрацията на собствеността в медиите е също важна тема и тя влияе върху свободата им. Всички говорим за това, че правителството работи за хората и е назначавано от хората, но то няма да може да работи добре, ако няма добра публична политика, смята Рийс. Според нея хората трябва да чуват различни гледни точки, за да се ориентират в света, в който живеем, включително по теми за корупцията, здравеопазването, обществените услуги и др.

Днес имаме толкова много информация в медиите около нас, че ни е трудно да подберем коя точно да проследим и на коя да се доверим. Въпреки богатото меню от новини, гражданите в един медиен пазар, където собствеността е ограничена, получават субективни становища и по този начин мнението на обществото се повлиява еднопосочно, чуват част от истината, заяви Рийс.

В България проблемът е в това, че ние не знаем кой точно е собственикът на дадена медия и не можем да се ориентираме кой ни информира. През последното десетилетие придобиването на различни медии от малко на брой групи, които ги обвързват с политически интерес, влияе на широтата на становищата на потребителите. Особено, когато собствениците диктуват съдържанието на тези медии- от вътрешните до международните новини и коментари.

Гражданинът трябва да знае кой плаща сметката и кой дърпа конците на редакторите, кои са лицата-собственици на съответната медия, твърди дипломатът. В САЩ, когато си пуснеш даден ТВ канал или четеш вестник знаеш какво получаваш и ако гледната точка не ти харесва можеш да превключиш канала или да посегнеш към друг вестник.

На хартия в България съществуват добри закони, но те могат да вършат работа, ако има добра регулаторна рамка, посочи Рийс. Ако гражданинът не може да определи кой е собственикът на дадена медия, тогава регулаторът трябва да се намеси по-ефективно, е мнението на дипломата.

През 2013 г. България слиза със седем позиции надолу в класацията на "Репортери без граници", следващата година тя се спуска още по-надолу в нея, припомни Рийс.

Изследване в България показва, че само 1 от 6 българи смята, че медиите са свободни и това е показателно за проблема. Трябва да се вземат мерки и да се окуражат журналистите да ползват правата си свободно да информират аудиторията си. Трябва да пазим извора чист, завърши Марси Рийс.

Източник: БГНЕС

#Марси Рийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници