Държавата спасява от съкращения над 300 работници на "Видахим"?

Държавата спасява от съкращения над 300 работници на "Видахим"?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За последните две години НЕК е изплатил на "Видахим" АД над 180 милиона лева, а за заплати са дадени само 3-4 милиона лева. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира очакваните съкращения на работниците от видинското предприятие.

По думите на Борисов разликата отива само в едни хора, затова е по-изгодно за държавата да плаща заплати на тези 300 работника, които днес протестират.

Така НЕК ще загуби 3 милиона лева, но ще спести 150 милиона лева

добави премиерът. Той изтъкна, че в този смисъл е ценна поправката в Закона за енергетиката, приета в парламента, благодарение на двете партии ГЕРБ и Реформаторския блок.

С тази поправка ще бъдат спестени над 300-400 милиона лева годишно, на първо време, а по-късно, ако продължат с либерализацията на пазара, ще бъдат спестени още повече - около 650 милиона лева на година.

Във "Видахим" десетилетия е имало порочна практика, каза още премиерът. Оборотите на тази фирма са около 170 милиона лева за последните години - 2012 и 2013.

Заводът трябва да произвежда гуми, но това е правено от време на време

Основната им дейност е била да произвеждат скъп ток - 147 лева. "Когато ние, с този закон дадохме да се разбере, че слагаме край на тази практика, те изкараха хората да протестират", каза Борисов. С тази схема да продаваш скъп ток на държавата, а в същото време да купуваш евтин, милиони левове отиват в енергийни олигарси, добави Бойко Борисов. Според него с промяната на закона парламентът е спасил вдигането цената на тока със 17%.

От утре 314 човека ще останат без работа във "Видахим" заради липсата на работа. В петък обедната почивка на работниците във "Видахим" служеше за изнасяне на лични вещи от завода.

Във фирмата работят общо 446 души. Съкращения ще има в завода за пневматични гуми, Ремонтно механичния завод и в ТЕЦ-а.

Проверките на Инспекцията по труда във Видин показват, че заплатите за януари на служителите във "Видахим" са изплатени.

#Бойко Борисов #Видин #съкращения #работници #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници