Проф. Тодор Кръстев: ще съдя Божидар Димитров

Проф. Тодор Кръстев: ще съдя Божидар Димитров
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО заяви, че ще съди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Причина за заканата му се оказаха думи на историка, с който той оспорва квалификацията на Кръстев и твърди, че е „лъжец и мошеник“.

„Тези твърдения, че съм лъжец и мошеник ще ги изясняваме в съда, но той твърди, че не съм експерт. Вече 30 г. съм експерт към ЮНЕСКО. Международните документи, ако не ги познавам перфектно, не мога да си свърша работата“, защити се Кръстев в ефира на Би Ти Ви.

По думите му може да се оспори дали Димитров е професор. Още повече, че шефът на НИМ е искал всички обекти, подлежащи на реставрация, да минават на политическо ниво, вместо от експерти.

„Не искам да съм в едно помещение с него, той е много некоректен опонент. Вместо да атакува аргументите, атакува опонента. Това означава неговата слабост“, посочи още Кръстев.

Преди няколко седмици професор Тодор Кръстев заяви, че голяма част от възстановените исторически сгради, включително крепостите "Царевец" във Велико Търново, "Кракра" в Перник, не са реставрирани по исторически картини и определи резултата от реставраторските работи като бутафорни.

От своя страна проф. Димитров обяви, че проф. Кръстев не е експерт. „Заявявам, че т. нар проф. Тодор Кръстев е един супер мошеник, никакъв експерт не е той, нищо не разбира от тези работи, не познава международното законодателство, не познава международната практика", избухна тогава Димитров. Той посочи, че архитектът през целия си живот имал само една творческа реализация, която е била „една суха чешма до с. Ястребино”.

#проф. Божидар Димитров #НИМ #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници