Технология на Fujitsu обещава течно охлаждане за смартфони и таблети

Технология на Fujitsu обещава течно охлаждане за смартфони и таблети
A A+ A++ A

Японската компания Fujitsu е готова да пренесе едно от решенията си за охлаждане на серията си SPARC сървъри M10 и в мобилните устройства. Става дума за технологията Liquid Loop Cooling, която използва затворена система за циркулиране на охлаждаща течност около дънната платка за по-добро отвеждане на генерираната топлина. Разбира се, в телефоните и таблетите няма място за помпи за задвижване на течността, но дори и да имаше става дума за допълнителен консуматор на енергия, което определено не е добро решение.

Затова компанията е разработила нова технология, която определя като първата затворена топлинна тръба с дебелина под 1 мм. Топлинната тръба е устройство за пренос на енергия, което включва изпарител, абсорбиращ топлината от източник на такава и кондензатор (топлообменник), който я разсейва. Двете части са свързани със затворени тръбички, в които се движи работна течност – топлината я изпарява, при което се намалява температурата на източника. Като цяло по подобен начин се справяме с топлината през лятото, когато пръскаме с вода плочките навън.

Fujitsu смята, че технологията може да намери широко приложение за охлаждане на различно оборудване, тъй като металните елементи могат да бъдат изработени във всякаква форма. Компанията е готова да предложи подходящо за употреба издание на технологията през 2017 година, но ние още не сме сигурни как да приемем идеята за наличие на каквато и да било течност в смартфона ни.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници