Dyson инвестира в технология, която може да удвои времето за автономност на смартфони

Dyson инвестира в технология, която може да удвои времето за автономност на смартфони
A A+ A++ A

Надали ще срещнете някого, който да е удовлетворен от живота на батерията на смартфона си. В наши дни да издържите цял ден без презареждане на мобилния телефон звучи почти като чудо, но дори и притежателите на джаджи с батерии с по-голям капацитет не биха се оплакали от възможност да остават по-дълго далеч от електрическия контакт. Ето защо няма как да не се зарадваме на вестта, че нашумелият британски производител на битови уреди Dyson е инвестирал $15 млн. в обещаваща технология, удвояваща живота на батериите в мобилното ви устройство.

Зад разработката, известна като "solid state" батерия, стои дъщерна фирма на университета в Мичиган на име Sakti3. Технологията им използва литиеви електроди вместо комбинация от течни химикали, което теоретично позволява на батериите им да съхраняват 1000 ват-часа на литър, двойно повече от капацитета на най-добрите литиево-йонни батерии в момента. Терминът “solid state” е познат на мнозина заради едноименните носители на данни – флаш-паметите, които служат като по-бърз и надежден еквивалент на твърдите дискове в някои съвременни компютри и лаптопи.

Освен че позволяват на разнообразни електронни устройства да работят по-дълго между зарежданията, “solid state“ батериите са и по-евтини за производство и по-екологични. Счита се, че те остават годни за употреба и по-дълго в сравнение със сегашните литиево-йонни клетки. Допълнителен плюс е, че “solid state“ батериите не съдържат нестабилна комбинация от химически реактиви, което намалява и риска от експлозия на батериите в мобилните устройства, които обикновено носим до тялото си.

За Dyson инвестицията е един от първите им проекти от фонда на стойност $2.3 млрд., отделен миналата година за развитие на „бъдещи технологии”, като фирмата разчита да представи до 100 нови свои разработки в четири нови продуктови групи през следващите четири години. Засега липсва информация дали сред тези евентуални нови продукти ще присъстват и телефони или таблети или само прахосмукачките на Dyson – през 2012 г. основателят на фирмата Джеймс Дайсън бе заявил пред журналисти, че се интересува от добавянето на мобилен телефон към гамата си от продукти и не отхвърля вероятността в някакъв момент да представи такъв – „но само ако разполагаме с технология, която да е наистина интересна".

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници