Започнаха парламентарните избори в Израел

Започнаха парламентарните избори в Израел
Предизборна демонстрация в Тел Авив. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Започнаха парламентарните избори в Израел. В страната са отворени 10 372 избирателни секции. Право на глас имат над 5,8 млн. души. Избирателният ден ще продължи от 07.00 до 22.00 часа местно време, предаде АФП.

Анализатори определят тези избори като едни от най-непредсказуемите досега, защото ще стане ясно дали избирателите все още искат действащия премиер Бенямин Нетаняху за свой лидер или ще търсят промяна. Битката се води между управляващата дясна партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху и намиращия се в ляво от центъра "Ционистки лагер", обединяващ лидерa на партия "Авода" Ицхак Херцог и бившия министър Ципи Ливни.

120-те депутати в еднокамарния парламент се избират по пропорционална система. В израелската политическа система не е задължително лидерът на партията, спечелила най-много места в парламента, да получи мандат за съставяне на правителство. Това може да направи един от избраните 120 депутати, ако покаже, че има подкрепа за коалиция.

Според анализаторите, анкетите на общественото мнение сочат, че "Ционистки лагер" може да получи 24 места в 120-членния Кнесет, а "Ликуд" - 21. По-важно е обаче коя от двете водещи партии ще успее да формира коалиция. Нетаняху се надява да се разбере с отцепилия се от "Ликуд" Моше Калон, лидер на малката партия "Кулану", на когото обеща поста министър на финансите.

В понеделник Бенямин Нетаняху отхвърли възможността за създаването на палестинска държава, ако бъде преизбран. Според него, идеята за две държави вече не е приложима.

"Не може да се изпълнят нещата, когато всичко, което има от другата страна е терор. Няма сили, искащи мир, няма партньори за мир", заяви Нетаняху в интервю за националното радио.

 

#Бенямин Нетаняху #Израел #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници