Хуманитарната криза в Украйна се изостря, сочи ООН

Хуманитарната криза в Украйна се изостря, сочи ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хуманитарната криза в Източна Украйна се изостря. Това показва последният доклад на ООН, който акцентира на влошените условия най-вече в районите по опеката на правителствените сили. Там се отчита остра липса на медицински препарати, а жителите нямат достъп до социални плащания и услуги от декември миналата година. В същото време се отбелязва остър недостиг на средства за оказване на хуманитарна помощ. 

В текста се отбелязва също, че транспортните ограничения, въведени от правителството на Украйна, са провокирали забавяния на доставките на хуманитарна помощ.

Документът цитира скорошен доклад на „Хюмън райтс уоч“, в който се отбелязва, че пациенти на лечение за ХИВ, туберкулоза и заместваща терапия нямат редовен достъп до жизненоважни медикаменти.

По-рано ООН представи програмата си за 2015 г., която обхваща 3,2 милиона украинци. За нейното реализиране са необходими 316 млн. долара. От тази сума според документа, са събрани едва 15%.

В началото на март ООН обяви, че броят на цивилните жертви в Украйна надхвърли 6000 души, а на ранените достигна близо 14 000.

#Украйна #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници