Киев и Москва отново в спор, примирието под въпрос

Киев и Москва отново в спор, примирието под въпрос
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Нов спор относно предложения специален статут на контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна заплашва крехкото примирие, което беше постигнато с огромни усилия в Минск през февруари, съобщава Би Би Си. Русия обвини украинския президент Петро Порошенко, че въвежда нови условия, които не са били договорени в Минск.

Според минските споразумения ще бъде гарантиран специален статут на части от Донецкия и Луганския региони, като те ще получат по-широка автономия.

В момента във Върховната Рада украинските депутати обсъждат въпроса със специалния статут, като досега няма постигнато споразумение.

Според руското външно министерство обаче предложенията за специалния статут, представени пред украинските депутати включват "допълнителни условия, които никога преди това не са били обсъждани". Според руското външно Порошенко "напълно е игнорирал" споразуменията от Минск.

Един от лидерите на донецките сепаратисти - Денис Пушилин, също разкритикува Порошенко за "недоговорените поправки", които според него "нарушават духа и буквата на споразуменията в Минск".

Според проектозакона на Порошенко даването на специален статут ще последва местни избори, проведени в съответствие с украинските закони и под международно наблюдение. В допълнение те трябва да се проведат без присъствието на въоръжени групи и със свободен достъп на украинските медии.

 

#Киев #Москва #Украйна #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници