Нетаняху губи преднина на вота в Израел

Нетаняху губи преднина на вота в Израел
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Избирателната надпревара в Израел е оспорвана, като социолозите дават лека преднина на левоцентристкия Ционистки съюз спрямо консервативната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху. 

Още преди края на изборния ден във вторник започнаха сметките за формиране на бъдещото правителство. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли възможността да влезе в коалиция с основния си опонент.

Настоящият министър-председател и семейството му се явиха до урните още рано сутринта. След коментар от страна на журналисти, че чувствително се увеличава разликата между неговата партия "Ликуд" и спрягания за фаворит Ционистки съюз, в който влиза и Партията на труда, Нетаняху призова избирателите за подкрепа.

Основният опонент на Нетаняху – водачът на левоцентристкия съюз Ицхак Херцог пък още веднъж даде заявка, че иска премиерския пост.

"Който иска промяна, надежда и наистина по-добро бъдеще за Израел, нека гласува за Ционисткия съюз, на който аз съм лидер, за да получа мандат и формирам добро правителство за Израел за промяна на посоката към една по-добра за бъдещето", заяви Херцог.

Избирателните секции ще останат отворени до 22 часа, а първите предварителни резултати се очакват в ранните часове в сряда. Социолозите предполагат, че 11 от общо 25-те политически формации, ще преминат прага за влизане в парламента и с това вещаят дълги следизборни преговори между формациите.

Според избирателна система на Израел правителството не се формира от най-голямата партия, а от лидера на партия, който може да изгради коалиция и стабилно парламентарно мнозинство.

Законодателният орган в Израел е парламентът, наречен "Кнесет", състоящ се от 120 депутати, избирани на всеки 4 години при изборна бариера от 3.25 процента.

#Бенямин Нетаняху #Израел #Ликуд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници