Грипът ни струва 168 млн. лв., какво не трябва да правим, когато сме болни

Грипът ни струва 168 млн. лв., какво не трябва да правим, когато сме болни
A A+ A++ A

Българите, покосени от грипа „Тексас“, общо са платили за лекарства над 168 милиона лева. Данните на собствениците на аптеки показват, че лечението на грипа през 2015 г. ни излиза по-скъпо. Макар продажбите през този сезон да са по-слаби, ако ги разделим на броя болни, излиза, че цената за лечение на глава от населението е по-висока, пише "Преса".

През януари 2015 г. е отчетен

спад с около 10% на всички медикаменти

свързани с грипа и простудите.

В Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, приета на 19 април 2013 г., е записано, че надценката на дадено лекарство варира между 16 и 20 на сто. По конкурентни причини сравнително малко собственици могат да си позволят да продават на горната граница от 20%.

Но дори и да вземем предвид минимума от 16%, изчисленията показват, че

аптеките са отчели обща печалба от около 26,8 милиона лева

Така средно всяка от близо четирите хиляди аптеки е прибавила по около 7466 лева допълнително към печалбата си за двата месеца.

Най-тревожното е, че все още няма официална статистика за страната, която да показва колко са смъртните случаи вследствие на вирусните инфекции. Голяма част от лекарите посочват хронично заболяване на пациента като причина за фаталния изход, а не грипа. Реалната бройка на починалите е поне 2000 души, твърдят епидемиолозите.

Само за януари и февруари грипът „Тексас“ и острите респираторни заболявания са

покосили над 1,68 милиона българи

Половината от тях (или 840 230 души) са отишли на лекар и са регистрирани в системата, сочи справка на Националния център по заразни и паразитни болести. „Реалният им брой е двойно по-голям, защото не всеки отива при джипито си“, категоричен e епидемиолог номер едно у нас д-р Ангел Кунчев.

Националният епидемиолог проф. Мира Кожухарова подчертава, че грипната вълна още не е отминала и броят на заразените продължава да расте. Центърът отчита 1151 души заболеваемост на 10 000 за времето от 1 януари до 28 февруари.

За сравнение с миналата година, когато предимно ни поваляше свинският грип, болните бяха повече - 950 460 по официални данни, което означава, че реално заразилите се с вируса са били около 2 млн. души. Общата заболеваемост е била 1 302,07 на 10 000 население. Сега обаче грипът ни тормози не за седмица, а за две, и

уврежданията за организма са много по-тежки

Без да изчисляваме косвените щети - колко пари сме загубили заради отсъствието си от работа, само за хапчета за една седмица ни се е наложило да броим между 85 и 100 лева, и то ако не сме получили усложнение. В сумата влизат прахчета за понижаване на температурата - за седем дни ще ни трябват две опаковки, които общо струват около 15 лв.

Капките за нос варират между 6,50 и 10 лв., подобна е цената и на сироп за кашлица или таблетки за смучене. Тъй като през тази година все повече хора се оплакват, че поддържат постоянна температура по 3-4 дни.

Често болният прибягва и до течен аналгин, чиято цена е около 5,30 лв. За опаковка витамини за един месец ще „олекнем“ с още 15 лв. В тази сума не влизат

противовирусните препарати, които все още не са популярни

сред хората въпреки тяхната ефикасност. Една опаковка за лечение от 5 дни с тях излиза около 35 лева. Българинът се лекува с антибиотик. Той обаче помага само ако се стигне до бактериална инфекция. Тогава за широкоспектърен антиботик, който е съпътстван и от пробиотик, общият разход набъбва с още 35-40 лева.

Почти винаги се наблюдава разлика, варираща от стотинки до левчета, ако купуваме медикаментите от голяма верига или от малка аптека. При евентуално усложнение въпросните 85-100 лв. стават двойно повече, отчитат фармацевтите. 

За поредна година фармацевтите установяват, че

повечето българи сами си изписват антибиотиците

В немалко аптеки дори ни ги дават, без да покажем, че имаме рецепта. „Това е голям проблем. Не са виновни колегите фармацев­ти, защото няма как, когато стоиш зад щанда и всички идват без рецепта, да повлияеш и да промениш целия пазар. Ако са един-двама, може да ги върнете, но тук става дума за над 90% от всички търсещи антибиотик“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Причините за нерегламентираните продажби са най-различни. Немалко хора, и то предимно възрастни, от години предпочитат да пият едно и също лекарство, чиято рецепта вече са изгубили. Други пък изобщо не стигат до джипито си, когато ги покоси грип. Вместо да чакат с часове пред кабинета на лекуващия си, те предпочитат да му се обадят, за да им „изпише“ широкоспектърен антибиотик по телефона.

„Лошото е, че дори и да отидете на крака при лекаря си, той пак ще ви даде същия антибиотик, който би ви казал по телефона.

Много малко от докторите правят ангиограма

която да покаже кое е най-подходящото лекарство за конкретния болен. Това е абсолютна лотария“, допълва Костов. Той не изключва варианта да има известна зависимост между начина на лечение и високия брой усложнения.

Около 5% от всички, повалени от грипа „Тексас“ (или 84 000 души), са получили усложнение, налагащо лечение в болница, каза епидемиолог номер едно у нас д-р Ангел Кунчев. Между 60-80% от проблемите, които вирусът е причинил, са свързани с дихателна недостатъчност и пневмония. Покосените са минимум 50 000 българи.

Друга често срещана група усложнения е тази на менингитите, енцефалитите и възпалението на средното ухо. За разлика от предишни години сега отитът засяга не само подрастващите, но и възрастните.

#антибиотик #пациенти #здраве #грип #лекарства #медикаменти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай