Какво са 5G мрежи и кога ще ги видим в употреба

Какво са 5G мрежи и кога ще ги видим в употреба
A A+ A++ A

Мрежите от четвърто поколение правят първите си стъпки в България, но мобилната индустрия вече гледа към следващото издание, което засега е познато с името 5G. На тези технологии беше обърнато внимание и на приключилото наскоро тазгодишно издание на мобилния конгрес, но по-скоро като на нещо, което тепърва ще бъде оформено и дефинирано от съпътстващите го стандарти. Според Кен Ху, който е ротационен изпълнителен директор на Huawei, планираните пикови скорости от 10 Gbit/s ще направят възможно изтеглянето на 8GB филм с висока резолюция за едва 6 секунди.

За сравнение с 3G ще е нужен повече от час, а с 4G времето намалява до 7 минути. Очакват ни и видео разговори, които ще са с толкова реално изображение и звук, че ще се опитаме да се протегнем през екрана, за да докоснем човека отсреща. Говори се и за осигуряването на възможност за 100 милиарда връзки с различни устройства и сензори – това е важно за свързания свят, към който се движим. През следващите 10 години сектора на интернет на вещите ще се увеличи значително и с появата на все повече свързани с интернет уреди ще е необходима и инфраструктура, която да осигури необходимия капацитет.

Кен Ху смята, че развитите мрежи от пето поколение ще имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), което ще е важно за много приложения включително автономни автомобили и промишлена употреба. Като цяло очакванията са новите мобилни мрежи да осигурят нужните скорости, за да станат възможни не само нови приложения и бизнес модели, но и се появят нови индустрии, които ще изместят някои от познатите ни сега. Засега това се намира в добрите пожелания на компаниите за доставка на мрежово оборудване, но на мобилния конгрес освен Huawei Nokia Networks и Ericsson също споделиха какво са постигнали по пътя към 5G.

Какво обаче се крие зад това име? Като всяка развиваща се технология тя все още е обвита от известна неопределеност и експертите са единодушни поне в това, че до масовото й навлизане има още много време. Освен това те са на мнение, че има потенциала напълно да промени начина по който взаимодействаме със свързаните устройства около нас – смартфони, автомобили, домашна електроника и какво ли още не. Засега името се използва, за да означи следващото поколение мрежи, но в тях всеки вижда различни неща, тъй като в момента става дума повече за концепция, която тепърва ще се обвива със стандарти.

Високите скорости се осигуряват и от 4G, но 5G ще е повече от светкавичното изтегляне на големи обеми от данни. Представете си, дават пример от Nokia, че се возите в автономен автомобил и някъде на пред вас става катастрофа. Разположените край пътя сензори вече са отчели това и благодарение на ултра ниската латентност на 5G информацията е достигнала до колата ви и тя е готова да вземе необходимите мерки, за да избегне сблъсък. От Ericsson например демонстрираха как дистанционно може да се управляват индустриални машини разположени на хиляди километри като се използват очилата за виртуална реалност Oculus Rift.

Най-голямото предизвикателство пред 5G е стандартизацията, тъй като вече има много групи, работещи по решения за съвместна работа, съвместимост с по-старите технологии и готовност за посрещане на бъдещите нужди на мобилния свят. Най-доброто решение е избиране на глобален стандарт, но не е ясно дали такъв ще бъде намерен и дали всички заинтересовани ще го подкрепят. След това идва въпросът с изграждането на необходимата инфраструктура, определянето на честотните нужди и т.н. 5G ще разчита на по-високи честоти, при които има повече свободен капацитет, но това ще доведе и до по-големи капиталови разходи, тъй като тези вълни имат сравнително малък обхват и са нужни повече базови станции и MIMO (multiple-input and multiple-output) антени за покриване на дадена площ.

За достигнато до 5G операторите първо ще трябва да си сътрудничат отворено с вертикалните индустрии и оставят на бизнес нуждите да водят развитието на стандартите и технологичните иновации, смята Кен Ху. След това е нужно разработването на нови технологии за увеличаване на честотната ефективност и за подобряване на  мрежовата архитектура, нужни са и стратегии за комерсиализиране, които да заложат на всички иновации за 5G мрежи. Кога обаче ще стане това все още е рано да се твърди, но най-оптимистичните прогнози за пускането на първата комерсиална 5G мрежа са за 2020 година. Подобно на 4G мрежите след това ще са нужни години за масовото разпространение на технологията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници