Собственикът на Хидроенергийна компания: Няма бедстващи работници в Чили

Собственикът на Хидроенергийна компания: Няма бедстващи работници в Чили
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма бедстващи работници в Чили. Това увери Иван Чапов, който е собственик на „Хидроенергийна компания" ООД, цитиран от в. „Стандарт“.

„Нито един от 198-те наши работници не бедства в Чили. Всички са в квартирите си, тъй като от 2 дни не работят заради скъсан от поройните дъждове път към обекта – фотоволтаичната централа, която строим. Имат подслон, храна и ток“, посочи Чапов.

По-рано българинът Иван Додуров съобщи, че група от 200 българи бедства в Северно Чили. Те са в пустинята Атакама и участват в изграждането на фотоволтаична централа. Додуров съобщи още, че хората са много притеснени. Той казва, че засега са добре, заредили са се с храна, въпреки че магазините са наводнени. Това е написал Додуров около 2 ч. тази нощ на страницата си във фейсбук.

Собственикът на фирмата заяви, че ситуацията вече се нормализира. „Нормално е да са притеснени от наводненията. Но последната информация е, че положението се нормализира и всички са добре. В това ме увери с есемес преди броени часове синът ми Кирил, който е изпълнителен директор и отговаря за обекта. Сега там е 05:00 часа сутринта, след час ще се чуя с хората и ще знам повече", посочи още Чапов.

Той уточни, че в град Копиапо, който е в пустинята Атакама и е на 800 км северно от столицата Сантяго, са синът му, снаха му и двете му внучета.

„Ако някой трябва да е притеснен, това съм аз. Но няма за какво", увери бизнесменът.

Собственикът на фирмата уточни, че работниците му са в Чили отпреди 6 месеца, а договорът е до края на септември тази година. Живеят в много добри битови условия, тъй като такива са изискванията на американския инвеститор и на властите в Чили. Спазва се на каква площ живее всеки един, на трима души трябва да има една тоалетна.

„Всички са настанени в частни квартири. Контролът по отношение на бита им е много сериозен. Имаме работници и в държави в Европа, предстои да пратим 20 души в Япония. Искам да успокоя всички роднини и близки на работниците ни, че те са добре и не бива да се всява излишна паника и безпокойство у тях", допълни Чапов.

Поройни дъждове от вторник насам предизвикаха наводнения в района на Атакама, северната част на Чили. Блокирани са пътища, а електрозахранването на много места е прекъснато.

Необичайните порои за този сух пустинен район накараха правителството да обяви бедствено положение. Съобщава се за най-малко двама загинали и десетки пострадали. Има и няколко разрушени сгради.

#Чили #работници #бедстващи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници