Кандидат-студентите ще се потят над Паисий, Софроний и БРЦК на изпита по история

Кандидат-студентите ще се потят над Паисий, Софроний и БРЦК на изпита по история
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидат-студентите по история ще се потят над  Паисий, Софроний и БРЦК. Именно с тях са свързани изтеглените теми за изпита по история от кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Точната формулировка на изтеглените теми е: „Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански.“ и „Създаване и дейност на БРЦК. (1869-1874)”.

Те са изтеглени в 9:00 часа в 65-та аудитория на Ректората Деница Николова от гр. Бургас.  

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1085.

Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите с празника Цветница и им пожела да бъдат спокойни и съсредоточени. Деканът на Историческия факултет проф. д-р Пламен Митев пожела на кандидат-студентите успех и изрази надеждата си, че от следващата година ще бъдат сред студентите на СУ.

Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. Тази година броят им е бил 18. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаване на правилен текст.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт, както и най-новата бакалавърска програма Хебраистика.
 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници