Хората имат нужда от силна левица, смята Миков

Хората имат нужда от силна левица, смята Миков
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хората имат нужда от силна левица. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в своя доклад по време на 48-ия конгрес на партията. Той допълни, че идеите за справедлива държава и равенство постепенно се налагат над интересите на малцината, които се възползваха от неолиберализма.

"Последиците от икономическата криза засегнаха тежко България. Последваха санкциите и контрасанкции срещу Русия, а бежанската вълна от Сирия изправи България пред нови предизвикателства, с които управляващите не се справят", подчерта Миков и допълни, че те не отстояват и интереси ни в ЕС.

Според председателя на БСП голямото завръщане на социализма и социалдемокрацията не се е състояло.

"Живеем в свят, в който доминацията на еднополюсния модел е поставена под въпрос. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Върху това се насложиха ефектите на санкциите и контра-санкциите по отношение на Русия", подчерта председателят на БСП.

Той посочи, че бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС.

"Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск.
Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес. Пряко или косвено, това е проблемът на живота на всеки българин, предпочел да живее в България", заяви още Миков.

По думире му бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, изключването на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографския срив и в крайна сметка - в заплаха за националната сигурност.

"Вече 8 години сме членки на ЕС. Какво се промени за това време? Ако преди присъединяването ни в риск от бедност живеят около 18,4 % от хората у нас, то в годините след това този процент вече достига 22-24 %. Това значи, че броят бедните вече е над 1,6 млн. души. И за това не е виновна Европа, заяви още Миков.

БСП трябва да подбере кандидатите си за местни избори, така че в тяхно лице да има гаранция за почтеност.
Кметовете трябва да работят в интерес на общината и да бъдат публично съпричастни към лявата политика, заяви Миков. Според него точно сега е време за промяна. "Кога ако не сега? Промяната не бива да се отлага, защото БСП е партия със 125-годишна история и в най-трудните моменти, е показвала, че намира правилния път", категоричен бе Миков.

"Обществото е жадно за справедливост и БСП може да даде", каза той в заключение.



#Михаил Миков #БСП #конгрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници