Спасителната политика е реиндустриализация и технологична модернизация, смятат социалистите

Спасителната политика е реиндустриализация и технологична модернизация, смятат социалистите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реиндустриализация и технологична модернизация на страната и социална държава. За това се обявиха социалистите в политическата декларация – "Време за справедливост", прочетена от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов на заседанието на 48-ия конгрес на партията. Според тях именно това е спасителната политика за страната ни.

В декларацията си социалистите са категорични, че лявата алтернатива изисква активна роля на държавата като регулатор, собственик и инвеститор.

"Ние сме за активна социална държава. Против сме "затягането на коланите" за сметка на работещите, бедните и мизерстващите хора. Ние сме за замяна на "плоското" със справедливото прогресивно облагане на доходите. Настояваме капиталът преди всичко да изпълнява законовите си задължения към наемния труд и към бюджета и да проявява социална отговорност", се казва в декларацията на БСП.

В документа се посочва още, че БСП днес е пред историческо предизвикателство да направи своите поуки и да очертае национална и лява перспектива за България. Като проблем се посочва, че въпреки постигнатите свободи, реалната власт е зависима от олигархични кръгове и външни фактори, че преходът за България е неуспешен, защото не е извел страната на по-високо ниво в социално-икономическото развитие.

Социалистите заявяват, че здравето и образованието не са стока; болниците, които ползват обществени средства, да не получават пари от пациентите, а държавните средства трябва да отиват в държавните и общинските училища.
"Трябва да осигурим равен достъп до българското училище – начално, средно, висше. Трябва да повишим неговата социална и възпитателна роля. Наложително е рязко ограничаване на неграмотността. Значително трябва да увеличим финансирането на образованието, науката и културата", пише още в документа.

В него се заявява, че инвестициите в знания, изследвания и иновации са задължителни, за да работят млади хора и специалисти в страната, а не да емигрират.

"БСП остава партията на социалистическия идеал, посветила се на историческото преодоляване на капитализма. Наша основна цел е да защитим интересите на хората на труда и да осигурим достоен живот за българските граждани. Необходимо е укрепване на държавността, съхранение на българската нация в името на напредъка на България! Само с решителни действия можем да постигнем промяна в името на просперираща България", завърша политическата декларация на 48-ия конгрес на партията.

#БСП #конгрес #декларация #модернизация #Реиндустриализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници