Бившият кмет на Ню Йорк става градоначалник на Лондон?

Бившият кмет на Ню Йорк става градоначалник на Лондон?
Майкъл Блумбърг
A A+ A++ A

Бившият кмет на Ню Йорк - милиардерът Майкъл Блумбърг, може да вземе участие в следващите избори за кмет на Лондон през май 2016 година.

73-годишният Блумбърг е убеждаван от редица влиятелни британски консерватори като Стив Хилтън, близък съветник на британския премиер Дейвид Камерън.

"Би било чудесно, ако Блумбърг стане кмет на Лондон. Именно от такъв

прагматичен и устремен към решаването на проблемите лидер е нужен на този град

смята Хилтън.

Блумбърг е обсъждал възможността да се впусне в надпревара със своя близък приятел, сегашният кмет на Лондон Борис Джонсън. Джонсън е роден в Ню Йорк през 1964 г. Както той се е шегувал, двамата с Блумбърг някога може да си "сменят местата".

Като кмет на големия американски метрополис Блумбърг имаше три последователни мандата – от 2002 до 2013 година. На 1 януари 2014 г. бе заменен на този пост от Бил де Блазио. След това Блумбърг, който е голям англофил,

започна да прекарва много време в Лондон и да инвестира в града огромни средства

Той построи небостъргач, наречен Bloomberg Palace.

Бившият кмет на Ню Йорк притежава в Лондон имение на стойност 20 милиона долара. Той е член на борда на  директорите на известната лондонска галерия Serpentine. През 2014 г. кралица Елизабет Втора даде на Блумбърг рицарско звание за предприемаческата и благотворителната му дейност.

Блумбърг не е нито британски поданик, нито гражданин на Европейския съюз, и следователно няма право да се  кандидатира за кмет на Лондон. Въпреки това, както отбелязват медиите, това не би трябвало да е проблем, тъй  като е

инвестирал в Обединеното кралство над 745 милиона долара, което ще му позволи, ако поиска, бързо да стане британец

И двете дъщери на бившия кмет, 36-годишната Ема и 32-годишната Джорджина, както и бившата му съпруга Сюзън Браун, са родени в Обединеното кралство и са британски поданици.

Според сп. "Форбс", състоянието на Блумбърг е 35,5 милиарда долара.

#кмет #Ню Йорк #милиардер #Майкъл Блумбърг #избори #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници