Гърция не искала финансова помощ от Русия

Гърция не искала финансова помощ от Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва днес, но Русия може да  предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от сайта на БТА.

Путин посочи, че един подобен проект може да бъде планираният газопровод "Турски поток", който ще пренася  природен газ до Европа през Турция, но добави, че евентуално решение за  включването на Гърция ще зависи от желанието за участие на Атина.

"Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ", посочи Путин на пресконференция  след срещата с Ципрас.

"Ние обсъдихме сътрудничество в различни сектори на  икономиката, включително възможността за развитие на големи енергийни проекти", добави той. Путин каза също, че

Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация

ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата  с други възможни купувачи.

Руският президент посочи, че трябва да се сложи край на спекулациите, че Москва се опитва да подкопае  единството на ЕС по санкциите срещу Русия чрез засилване на икономическото сътрудничество със затъналата в дългове Гърция.

"Искам да ви уверя, че не целим да използваме каквито и да е ситуации в рамките на ЕС, за да подобрим отношенията си с ЕС като цяло.

Искаме са работим с цяла обединена Европа

подчерта Путин.

"Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница", каза Ципрас. По думите му проекти от този мащаб създават възможности за стабилизиране  и укрепване на сигурността в района като цяло.

"Очакваме това да позволи да се подобрят отношенията с Турция,  допълни гръцкият премиер. Обърнах внимание на руския президент, че Гърция е заинтересова да се проучат възможностите за инвестиционни инициативи при строителството на тръбопровод за природен газ от гръцко-турската граница през гръцка територия за покриване на енергийните потребности на нашата страна, а също и с цел да се постигне енергийна сигурност, спазвайки винаги законодателството и на Гърция, и на ЕС".

#Путин #Ципрас #Владимир Путин #Алексис Ципрас #Русия #Гърция #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници