Ръководител в "Банков надзор" привлечен като обвиняем за КТБ

Ръководител в "Банков надзор" привлечен като обвиняем за КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура привлече по обвинение за престъпление по служба Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Тя е обвинена за това, че в периода от месец май 2012 г. до 20 юни 2014 г. в качеството си на лице с отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на КТБ.

От прокуратурата съобщават, че при провеждане на надзорна инспекция в КТБ Славияна Данаилова-Велева, в качеството си на ръководител на екипа, е възпрепятствала извършването ѝ от пълния състав проверяващи инспектори. Тя е давала указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити; при изготвяне на доклад е наредила на участващите инспектори от управление „Банков надзор” на БНБ  да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка, без да извършват проверка на кредитите.

Велева е ограничила контактите между инспекторите на БНБ и служителите на КТБ, във връзка с извършваната инспекция; създала е условия  Докладът от инспекцията да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници на проверяващия екип; представила е доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ, без да бъде подписан от член на екипа.

Спрямо Славияна Данаилова-Велева е взета мярка за неотклонение „подписка“.   

#КТБ #обвиняем #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници