Чудо по Великден: Църквата на Гърция я спасява от дълга

Чудо по Великден: Църквата на Гърция я спасява от дълга
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката църква предоставя своите имоти на правителството, за да може да изплаща дълговете към международните си кредитори. Това обаче важи, само ако имотите не бъдат продавани, съобщи архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос в празничното си обръщение за Великден.

Жестът на църквата идва в навечерието на големия християнски празник, а словото на Йеронимос съдържаше силно послание към гърците да бъдат единни и да вярват, че ще превъзмогнат кризата. Духовният глава обаче поставя условие,че имотите няма да бъдат продавани.

„В тези трудни за страната моменти трябва да държим несломима душата, само тогава тя възкръсва и се ражда надеждата", каза архиепископът.

Премиерът Алексис Ципрас е атеист, за разлика от мнозинството негови сънародници, но надали ще има против, особено предвид опита му да издейства от Брюксел удължаване на кредитирането. Гърция дължеше 459 милиона евро на МВФ към 9 април и въпреки съмненията от началото на седмицата, успя да извърши плащането, което бе приветствано от Берлин.

На летището в Атина в следващите часове се очаква да пристигне делегацията, която ще принесе Свещения огън от Ерусалим в Атина. Светските лица в нея са депутати от Сириза, показвайки, че не всички от управляващата партия са атеисти.

Благодатният огън се посреща с почести на държавен глава. Представител на правителството е министърът на отбраната Каменос, който е и лидер на дясната партия Независими гърци, защитаваща засилване на влиянието на църквата в Гърция. В пълна готовност са военни самолети и хеликоптери, които ще пренесат огъня до църквите и в най-отдалечените острови на страната.

Междувременно атеистични групи протестираха, защото правителството е отпуснало средства за транспортирането на Благодатния огън от и без това празната хазна, в момент, когато гърците изпитват сериозни финансови трудности и голяма безработица.

#Гърция #Атина #Алексис Ципрас #Йеронимос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници