Готвят наказателна отговорност за наемане без трудов договор

Готвят наказателна отговорност за наемане без трудов договор
A A+ A++ A

Социалният министър Ивайло Калфин се закани да търси наказателна отговорност от  работодателите, които наемат работници без трудов договор. Повод за това намерение са злополуките с човешки жертви от последните дни.

Във Варна, където погребаха борислав, един от загиналите при нещастния инцидент в "Слънчев ден", близките му казаха, че не са получили никаква помощ от властите и се заканиха да потърсят правата си, ако трябва и в европейските съдилища.

Калфин заяви, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт.

"С министър Христо Иванов се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор", посочи Калфин, цитиран от ведомството му.

Прокуратурата да разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент, надява се Калфин.

Според сегашния Наказателен кодекс когато някой изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва със затвор до 3 години или с пробация, както и с обществено порицание.

Главна инспекция по труда ще получи инструкция да засили контрола за спазване на правилата за безопасност на труда. Специално внимание ще се обърне и на "консервирането" на строителни обекти преди активния туристически сезон, сочат от социалното министерство.

#Слънчев ден #жертви #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници