Добър мениджмънт и поемане на рискове са ключът за успех на една start-up компания

Добър мениджмънт и поемане на рискове са ключът за успех на една start-up компания
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Добър мениджмънт и умение да се поема риск. Тези две неща икономистът Елан Животовски открои като ключови за постигането на успех на една start-up компания. В интервю за Novinite.bg той разказа още какви са тайните на инвеститорския бизнес и има ли потенциал в България.

Елан Животовски е израелски експерт по рискови инвестиции и директор на компанията "Ourcrowd", финансираща иновативни проекти в цял свят. Той започва своята кариера преди 20 години като технически анализатор в една от най-големите банки в света "Морган Стенли". Днес той е дългогодишен анализатор в областта на инвестициите.

Г-н Животовски е у нас, за да вземе участие като водещ лектор в конференцията "По стъпките на израелския модел за иновации", организирана от посолството на Израел и Висшето училище по застраховане и финанси.

За първи път сте в България. Какво впечатление ви направи нашата страна?

Наистина за мен е първо посещение, първите часове, които прекарвам в България. София е един прекрасен град и всичко, което видях досега е прекрасно. От гледна точка на технологии и възможност за развитие, определено съществува огромен потенциал във всяка една област.

Коя според вас област има най-голям потенциал?

Аз все още не съм експерт и изучавам българската среда, но от това, което успях да науча, подготвяйки се за моето посещение и това, което виждам сега, като реалност, има голям потенциал за развитие в областта на високите технологии. България разполага с един голям запас от специалисти в областта на програмирането.

С какво точно ще ни помогне израелският модел за иновации?

Вярвам, че на първо време трябва да се осъзнае фактът, че макар в момента Израел да е водеща сила в областта на „start-up” и високите технологии, това невинаги е било така. Друго важно нещо е да се разбере, че израелският опит е всъщност една икономика, която до преди няколко десетилетия беше много централизирана и нямаше в своя арсенал високотехнологични компании или отрасли. Но Израел успя, предприемайки правилните стъпки, да създаде една силна и изключително основана на високи технологии икономика, която понастоящем създава едни от най-успешните „start-up”-и в световен мащаб.

Аз съм в България по покана на посолството на Израел и Университета за финанси и банково дело. Тези две институции организират един семинар, който се занимава с иновациите и start-up модела. Тази дискусия представлява една възможност да споделим нашия израелски опит как на практика една икономика може да се превърне в много силно развита, основаваща се на високи технологии и “start up” компании.

Кой според вас е най-важният урок, който трябва да научи една start-up компания, за да бъде успешна?

Много труден въпрос, тъй като са много уроците, които една компания трябва добре да научи, за да бъде успешна. От моя гледна точка бих казал, че те са два. От една страна много добре изграден и професионален мениджмънт. Мениджърските екипи трябва да бъдат от изключителни професионалисти и да бъдат сплотени, трябва да бъдат готови на предизвикателства, трябва да знаят как да вземат правилни решения и да оценяват добре рисковете, които поемат. Същевременно трябва да бъдат много скромни и не трябва да забравят пътя, по който са поели.

Второто нещо, на което бих наблегнал, е важно както за отделните компании, така и за цялостната екосистема, която би била изградена от тях. Това е възможността, културата да се поема риск - както от страна на инвеститорите, така и от страна на самите предприемачи. Много е важно да могат всички те да си позволят да поемат риск. А поемането на риск понякога е обвързано с възможността да се провалиш. Да се провалиш, но да имаш правото да продължиш, за да може следващия път да успееш и да развиеш своята идея.

Ако start-up компаниите по-лесно поемат риск, същото ли важи и за по-големите компании, които всъщност имат повече да губят?

Важно е да се осъзнае, че тези големи компании днес, някога в миналото са били малко компании, малки start-up компании. За да пораснат и да се развиват добре, е трябвало да поемат добре обмислени рискове. Трябвало е да се справят с тях, за да могат да достигнат до успехите, на които се радват днес. Но отговорът на вашия въпрос е да, определено. И големите компании трябва да поемат рискове, добре оценени и премерени рискове, защото виждаме, че понастоящем големите и успешни компании са онези, които в даден момент са преценили и поели риск. Пазарът, светът около тях се е променил и те са се променили заедно с него по начин, който им е позволил да достигнат днешните си позиции и успех. Много от онези компании, които изпитват трудности в своя бизнес, се намират в това положение, защото продължават да бъдат на едно определено място и не могат да излязат и да се съобразят с променящата се среда на пазара, реалността или нещо друго.

Може би същото важи и за инвеститорите, когато избират къде да вложат парите си?

Опеделено това е така. Ако разгледаме модела на една компания, която поема рискове и се държи по един по-динамичен начин, тя представлява по-голяма опасност за капиталовложенията на инвеститорите. От друга страна тя предлага по-голяма възможност за възвръщаемост и постигане на по-големи обеми в своята дейност, в изграждането на по-ценен продукт. Една компания, която не е толкова раздвижена в своите действия, където нещата изглеждат по-улегнали и по-сигурни, предлага наистина по-голяма сигурност за възвръщаемост, но потенциалът тя да развие своя бизнес и да постигне по-големи обеми, като своите конкуренти, които се държат по-рисково, не е същият.

Къде е по-добре да се инвестира - в една компания, която има добър потенциал за бързо развитие, или в няколко по-малки, които се държат по-стабилно на пазара?

Отговорът за различните инвеститори би бил различен. Зависи кой от каква позиция изхожда. Аз оперирам в областта на рисковите капитали, crowdfunding начинанията и за мен определено имат смисъл по-рисковите инвестиции при определени условия. За други вероятно това не е така. Вярвам, че би било коректно да кажа, че както за частните единични инвеститори, така и за големите инвеститорски компании е важно едно и също нещо. Трябва да имаш един портфейл от инвестиции, в който да включиш определен, може би по-голям брой компании, които са по-улегнали и генерират малка и сигурна печалба. Но ако искаш да печелиш, трябва да заложиш и на един по-малък процент рискови компании, които имат много по-голям потенциал за развитие и съответно за печалба. Една от нашите цели като crowdfunding компания е да намираме нови дестинации за инвестиране, да свързваме капитали с нови фирми и нови пазари, които до съвсем скоро не са били достъпни.

България в момента представлява ли интерес за Израел?

В рамките на конференцията „По стъпките на израелския метод за иновации“ аз ще се срещна с 5-6 български start-up компании и ще имам възможността да усетя по-ясно реалния климат, където оперират тези компании. Определено съм развълнуван от това, което предстои.

С оглед на останалия свят къде Израел има интерес да инвестира, да прави бизнес. В кои страни или в коя област?

Аз като израелски инвеститор, както и моите колеги насочваме 80% от нашите инвестиции към Израел, а не навън. Също така има модел, по който инвеститори от цял свят инвестират в израелската икономика. Това е, което функционира в момента. Но ако говорим за това кои сектори ни интересуват, инвестираме в киберсигурност, big data, интересуват ни комуникационните услуги, също така медицинските технологии и иновации.

Коя от тези области представлява най-голямо предизвикателство?

Най-голямото предизвикателство е това коя ще бъде компанията, която наистина ще порасне и ще засенчи другите. За нас представляват интерес компании, които ще достигнат стойност от милиард или повече. Много труден бизнес е инвеститорският, защото светът е глобален, състезанието е глобално и трябва много добре да се оценят възможностите на различните компании. Аз имам екип от още 8 души, с които заедно оценяваме възможностите на различните компании и се опитваме да открием кои между тях са тези, които представляват интерес за нас.

Имате над 15 години опит в тази област. Какъв би бил вашият съвет за някого, който сега започва да се занимава с инвестиции? Коя бе най-голямата трудност за вас в началото?

Бих посъветвал човек да бъде готов да работи много усилено и усърдно, защото това е едно много тежко състезание. Също така човек трябва да бъде готов и способен да учи постоянно много нови неща, тъй като това се изисква да можеш да вземеш правилните решения и да познаеш правилната компания. Бих казал, че е полезно човек да е способен да диференцира и да избира полезното от неполезното.

Аз се преместих в Израел от САЩ и в Израел специализирах в компании, които познавах добре. Това бе моето преимущество, че всички качества, които бях развил преди това в САЩ успях да ги приложа в Израел да започва нещо, което до тогава не съществуваше. Имах възможността да избера онези компании, за които вярвах, че ще пораснат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Акценти

Инбет Казино