КС уважи искане на Цацаров за промени в Бюджет 2015

КС уважи искане на Цацаров за промени в Бюджет 2015
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров Конституционния съд образува дело за обявяване на противоконституционни текстове от Бюджет 2015 в частта за съдебната власт. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров, съобщиха от КС. Цацаров възразява срещу разпоредба в закона, според която, ако приходите на съдебната власт не бъдат изпълнени, да не се покриват с допълнителна субсидия от бюджета.

Обвинител номер 1 иска точно обратното. Според него това нарушава принципите на правовата държава и на разделение на властите. По думите на Цацаров нормалната работа на съдебната власт предполага разходи, които следват от други закони, а това изисква периодична актуализация на възнагражденията в съдебната власт, каквито не са правени от 2012 г.

Припомняме, че в края на февруари беше коментирано възможно увеличение на заплатите в системата, но финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни средства.

В предишните бюджети на Темида беше разписано, че ако системата не събере таксите - доплаща хазната. През 2015 г. обаче това не е заложено и според главния прокурор означава нарушени принципи: на правовата държава и разделението на властите, затова Цацаров поиска отмяна на текстове в бюджетния закон.

#Сотир Цацаров #Владислав Горанов #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници