Има случаи на насилие над деца в дома в Бойчиновци

Има случаи на насилие над деца в дома в Бойчиновци
Снимка: e-vestnik.bg
A A+ A++ A

Има случай на насилие над непълнолетни деца в поправителния дом в град Бойчиновци. Това установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето. Данни за това бяха изнесени в доклади на омбудсмана на България и на Хелзинкския комитет.

Оказва се, че е имало е случаи на превишаване на правомощията от надзорния състав. Предприети са мерки и служителите са отстранени, като вече не работят с деца и младежи от дома.

"Насилие има между самите деца, физическа саморазправа или вербално насилие. Не бяха установени данни за сексуално насилие между децата. Бяха изготвени определени препоръки до началника на поправителния дом. Част от тях са разделяне на непълнолетните от пълнолетните, подсъдими и лишени от свобода, децата по достъпен начин да бъдат информирани за възможността за предсрочно условно освобождаване, възможността да ползват адвокат, да бъдат консултирани", обясни главният експерт в Държавната агенция за закрила на детето Камелия Николова пред БНР.

От Хелзинския комитет обясниха, че липсва качествена грижа в институциите, а децата са насърчавани да останат там след изтичане на наложеното им наказание, за да има финансиране за конкретната институция. Деца с различни съдби се третират по един и същи начин, без никакъв индивидуален подход.

Липсата на ефективни механизми за подаване на жалби и оплаквания от страна на децата води до огромен брой нерегистрирани случаи на упражнено от служители насилие.

#Бойчиновци #Държавната агенция за закрила на детето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници