Обама: Не Китай, а САЩ трябва да водят световната икономика

Обама: Не Китай, а САЩ трябва да водят световната икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама заяви, че законите на световната икономика трябва да бъдат писани от Съединените щати, а не от страни като Китай, съобщават руски медии. Той съобщи това в специално послание към Конгреса, което разглежда въпроса за предоставяне на правомощия на Белия дом да подпише търговско споразумение за Транстихоокеанско партньорство.

„Когато 95% от нашите потенциални клиенти живеят в чужбина, ние трябва да сме сигурни, че пишем правилата за световната икономика, а не страни като Китай", заявил Обама.

Ключови лидери в Конгреса се съгласиха в четвъртък за приемането на законодателство, което да даде на президента Обама специални правомощия да завърши преговорите по споразумението за Транстихоокеанското партньорство - най-голямата търговска сделка от 1994 г., когато е сключено споразумението за Северноамериканска свободна търговия.

Законодателството по бързата процедура идва след като Обама се опитва да сключи търговско споразумение с 11 тихоокеански държави. То ще възстанови президентската власт да представлява търговски споразумения, които Конгреса може да одобри или да отхвърли, но не и да променя.

Транстихоокеанското партньорство представлява търговско споразумение, включващо САЩ, Япония, Виетнам, Канада, Мексико и други седем държави от района на Тихия океан.

Белият дом очаква да използва специалните правомощия, за да премахне търговските бариери между участващите страни в споразумението, които съставляват 40% от световната икономика и една трета от световната търговия.

#Барак Обама #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници