Съдебен спор за уникални графити пламна в Израел

Съдебен спор за уникални графити пламна в Израел
A A+ A++ A

Палестинската полиция се намеси в спор за собствеността на уникални графити, придобити от разрушен дом в Ивицата Газа. Творба на най-известния графити художник Банкси е конфискувана заради подозрения, че е купена прекалено евтино, пише Artprice.

Първоначалният собственик подал оплакване, че е бил измамен и е продал произведението на твърде ниска цена.

Палестинският художник Белал Халед е платил 700 шекела (165 евро) за образа на богиня, държаща с ръце главата си. Това е графит, нарисуван от Банкси върху вратата на дома на Рабеа Дардуна, който бе разрушен по време на войната през юли-август с Израел.

Британският стрийт арт художник Банкси, известен с ироничните си графити на най-неочакваните места, посети Газа тази година и остави няколко картини на външните стени на сгради, някои от които са в руини. Негови произведения редовно се продават за повече от 500 000 долара.

 

Халед (23 г.), е заявил, че полицията е конфискувала картината от дома му в Хан Юнис, южна Газа.

"Полицаите отнеха произведението на Банкси от мен, защото има заведено дело срещу мен. Аз съм истинският собственик на този графит и сега ще се опитам да докажа това в съда", заканва се Халед.



Адвокатът на Дардуна обаче твърди, че ще върне графита на истинския му собственик. Той ще се опита да обори твърденията на Халед, че с покупката е искал да защити графита на Банкси от небрежност, защото художникът в същото време признава, че винаги е искал да притежава творба на именития си колега от Бристол, който и до сега не е разкрил своята идентичност.

Халед е заявил, че не е имал планове да продава произведението към настоящия момент.

Графит на Банкси върху стена на магазин в Лондон бе продаден през 2013 г. на частен търг за 1,1 млн. долара.

#графити #Ивицата Газа #Банкси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници