Над 10 жертви в руините на кула в Катманду

Над 10 жертви в руините на кула в Катманду
A A+ A++ A

Повече от 10 тела на загинали са извадени досега изпод руините на 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду, която се срути след убийственото земетресение в ранните часове на днешния ден.

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер (7,9 според американски сеизмолози) и последвалите вторични силни трусове изкараха жителите на непалската столица по улиците, някои обаче не успяха да избеегнат фаталния край.

Непалската телевизия излъчи кадри от рухналата историческа кулата Дарахара в центъра на столицата, където разрушенията са най-големи. Вече са извадени десетина тела, разказват очевидци. Стотици са ранени, очаква се да има още затрупани хора.


Трусът бе регистриран в 11,56 ч. местно време в Непал, в 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км.



Местни жители продължават да публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди.

Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер.

Вторичните земетресения продължават. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км. CNN съобщава за лавини в района на връх Еверест.

#земетресение #Катманду #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници