Щетите в Непал се оценяват на 5 млрд. долара

Щетите в Непал се оценяват на 5 млрд. долара
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Най-опустошителното бедствие в Непал от 80 години насам е нанесло икономически щети за до 5 млрд. долара. Припомняме, че мощният земен трус отне живота на над 3200 души, а други над 6000 пострадаха. Сумата се равнява на 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на бедната азиатска страна, става ясно от доклад на IHS, цитиран от CNBC.

Мощното земетресение удари площ между столицата Катманду и град Покхара, срутвайки сгради и домове и сваляйки вековни паметници на културата. Трусът напука пътища и навреди на комуникационната инфраструктура.

"Стандартът на жилищното строителство в Непал е изключително нисък, което е и причината щетите по сградите да са толкова тежки", казва Раджив Бисвас, главен икономист на IHS за Азиатско-тихоокеанския регион. Той напомня, че бидейки бедна страна, Непал има ограничен капацитет за финансиране след бедствия.

БВП на глава от населението за 2013 г. е 694 долара, сочат данните на Световната банка. За сравнение - БВП на глава от населението в съседна Индия е 1497 долара, докато в Китай достига 6807 долара.

#Непал #Индия #земетресение #Катманду

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници