Тридневен траур в Непал в памет на жертвите на земетресението

Тридневен траур в Непал в памет на жертвите на земетресението
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обявен е тридневен траур в Непал в памет на жертвите на земетресението. По последи данни жертвите след земния трус надвишават 4300 души.

Правителството в страната заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.

"Не сме подготвени за бедствие от този мащаб", заяви премиерът Бам Дев Гаутам.

В същото време стана ясно, че сеизмолозите са регистрирали 67 вторични труса в Непал след първото разрушително земетресение от 7,9 по Рихтер.

Мощността на вторичните трусове варира от 3,2 до 6,9 степеН. Повечето от тях са били усетени в Индия, Мианмар и Бангладеш.

Последният вторичен трус е бил тази нощ и е с магнитуд от 4,5 степен. Епицентърът му бе на 50 км северно от непалската столица Катманду.

По официална информация 7953 човека са получили наранявания при труса в събота, съобщи правителственият говорител Лаксми Прасад Дакал. Земетресението е взело още около 100 жертви в съседните на Непал страни.

По данни на ООН около осем милиона души са засегнати от земетресението, като 1,4 милиона се нуждаят от храна, питейна вода и подслон.

На 25 април земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Непал. Трудът е бил изключително плитък - на 2 км под земната повърхност, а епицентърът - близо до столицата Катманду.

Вторични трусове с магнитуд между 7 и 5 по Рихтер продължиха и следващите дни.

Земетресението предизвика и лавина в планината, която затрупа част от базовия лагер под връх Еверест.

Това е най-опустошителното бедствие в Непал от 80 години насам. Смята се, че икономическите щети ще са около 5 млрд. долара.

#траур #Непал #земетресение #Катманду

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници