Български спасители с кучета са готови да заминат за Непал

Български спасители с кучета са готови да заминат за Непал
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

15 доброволци на Българския червен кръст са в готовност да заминат веднага за Непал. Сред тях има 11 планински спасители - водачи на кучета, специално обучени да издирват затрупани хора.

„Кучетата са обучени по такъв начин, че те не обръщат внимание на хората, които се движат и които са върху развалините. Насочват се по миризмата и ни показват на нас местата, където може да има хора”, обясни Стоян Стоянов - планински спасител, водач на куче, пред Нова телевизия.

Стоянов обясни, че спасителте са подготвени за ситуацията в Непал. Знаят, че разрушенията на сградите са започнали от основите на жилищата, наясно са и с типа строителство там.

„Преобладават повечето постройки, изградени от кирпич. След силен трус буквално се разсипват като захарни кубчета. За съжаление, този тип земетресения не дава шанс на хората, които са били вътре в сградите”, казва Райчо Тодоров - инструктор в БЧК.

В момента 1 400 000 души изпитват остра нужда от храна в Непал. Помощи от цял свят вече пристигат в опустошените райони.

Около 8 милиона души са засегнатите от разрушителното земетресение преди три дни. 1.4 милиона непалци имат нужда от храни.

Броят на потвърдените жертви от земетресението надхвърли 5000 души, пострадалите са над 10 000, съобщи министерството на вътрешните работи.

Жертвите може да се окажат много повече, тъй като спасителните екипи все още не могат да достигнат до високопланинските места.

#Българския червен кръст #Непал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници