Трайков: „Капаните“ се оказаха постижими

Трайков: „Капаните“ се оказаха постижими
Според Трайчо Трайков потенциалът на енергийната ефективност е колосален. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че поставените от него „капани“ пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели.

Няма проблем, когато се предприемат правилните стъпки, каза Трайков в коментар на своето освобождаване от правителството.

„Виждате, че цел номер 1 беше АЕЦ „Белене“. Решението, което взе правителството, беше правилно“, посочи бившият министър в студиото на bTV във вторник сутринта.

„Цел номер 2 беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато“, каза още бившият представител на кабинета на ГЕРБ.

Трайков отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева. По думите му, след като някой вече е бил политик, той остава политик.

Бившият икономически министър каза, че все още има само подозрения за причините да бъде отстранен от правителството.

„Когато говорим за политика – важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба“, коментира обаче Трайков.

Според него потенциалът на енергийната ефективност е колосален.

„Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа“, каза Трайков.

По думите му само с 200 млн. лева, вложени за енергийна ефективност, е спестена необходимостта да се строят нови мощности за около 600 мегавата. Според Трайков това е най-евтиният начин да се произвежда енергия.

Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г., каза още той. Бившият министър обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и се пренася с танкери.

За разлика от Румъния, проектът, по който работи България, е за компресиран, а не втечнен газ. Според Трайков технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи. Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант, обясни той.

До момента напредъкът и по двата проекта е малък, тъй като Азербайджан предпочита сухоземния маршрут през Турция, за който вече има договореност, уточни Трайков, но добави, че е добре българският и румънският проект да останат като алтернатива.

#Меглена Кунева #ГЕРБ #АЕЦ „Белене” #капани #Бойко Борисов #премиер #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Трайчо Трайков #Делян Добрев #газ #Азербайджан #България #Румъния #енергийна ефективност #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници