Франция даде повече правомощия на разследващите служби

Франция даде повече правомощия на разследващите служби
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С голямо мнозинство парламентът на Франция одобри нов спорeн закон за масово следене, който дава повече правомощия на разузнавателните служби на държавата, съобщава Би Би Си. Новите правила трябва да помогнат на френските служби да предотвратяват терористични нападения. Те са приети близо 4 месеца след терористичните атаки в Париж през януари, при които бяха убити 17 души.

Социалистическото правителство обяви, че законът е необходим, за да се вземат под внимание промените в комуникационните технологии. Но критиците смятат, че е свързан с опасно разширяване на масовото следене на френски граждани. Те са на мнение, че дава твърде много правомощия на държавата и заплашва независимостта на дигиталната икономика.

Правителството обяви, че иска да включи в закона модерни техники за следене, а не да търси чуждестранни системи за контрол. Според закона ще има нов надзорен орган, Национална комисия за контрол на разузнавателните технологии, който ще следи работата на разузнавателните служби.

Противниците на промените са разтревожени, че службите ще могат да събират огромно количество информация в интернет - детайли от комуникациите като време и място, но не и съдържание. Според тях това е нарушаване на личните свободи.

Законът беше прокаран с подкрепата на 438 депутати, 86 гласуваха „против". Социалистите и дясноцентристите одобриха мерките.

#Франция #разузнавателни служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници