Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" с награда за журналистика

Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" с награда за журналистика
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" е удостоено с награда за журналистика Тя е присъдена от американския ПЕН клуб. Седмичникът поучава приза “Кураж за смелостта на изразяване”.

През януари в редакцията на “Шарли Ебдо” джихадисти откриха стрелба, при която загинаха 12 души.

Отличието не беше прието еднозначно от писателската общност. Церемонията в Американския природонаучен музей в Ню Йорк се състоя при строги мерки за сигурност.

След като оцеляха при безпрецедентното нападение в началото на годината карикатуристите от “Шарли Ебдо” получиха признанието на престижната американска литературна организация.

Председателят на американския ПЕН клуб Андрю Соломон заяви: "Защитата на хора, заплашвани защото упражняват правото си на свободно слово, е в центъра на това, за което се застъпваме". 

От своя страна главният редактор на изданието Жерар Биад благодари за отличието, допълва БНТ.

"Не можем да бъдем единствените, които представляват свободата на изразяване, каза още той и допълни, че всеки гражданин на света трябва да приеме тези ценности и да ги отстоява, заставайки против политическото или религиозно мракобесие.

"Колкото повече сме ние, толкова по-слаби са те. Страхът е най-силното им оръжие. Трябва да ги разоръжим", смята редакторът.

Част от писателската общност оспори наградата. Шестима писатели не участваха в церемонията. Рейчъл Кушнър, каза, че не приема “културната нетолерантност” на “Шарли ебдо”. Стотина писатели подписаха протестно писмо. Имаше и други мнения.

#Шарли ебдо #джихадисти #награда #журналистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници