Гърция строи 3 м. стена срещу емигранти от Турция

Гърция строи 3 м. стена срещу емигранти от Турция
Строежът ще започне много скоро и също ще бъде приключен много бързо, заяви министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Снимка: faz.net
A A+ A++ A

Гърция заплаши, че ще издигне стена на границата си с Турция срещу нелегалните емигранти, които застрашават социалния мир.

„Строежът ще започне много скоро и също ще бъде приключен много бързо“, заяви министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, цитиран от EU Observer, по време на посещение в Брюксел.

Триметровата стена ще бъде изградена в продължението на 12,5 км по границата между Гърция и Турция. Останалата част от границата между двете страни минава по течението на река Марица.

Стената ще бъде построена с държавни пари, след като Европейската комисия отказа да съфинансира строежа.

По данни на властите в Атина около 130 000 нелегални имигранти са преминали по суша в страната през 2011 г. Според Михалис Хрисохоидис стената е временно решение, което има символична важност.

Министърът е на мнение, че гръцкото общество е на границата на търпението си заради хилядите мигранти, пристигнали от Ирак, Пакистан и Афганистан, а след Арабската пролет – и от Мароко, Алжир и Сирия.

„Социалният мир е под въпрос заради тази ужасна хуманитарна криза. Гърция повече не може да приема тази бомба със закъснител в основата на обществото си“, заяви Михалис Хрисохоидис.

От Брюксел отбелязаха, че това не е решение на сериозния проблем с имигрантите в Гърция.

Според еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом Атина трябва да се справи с хуманитарната криза в страната и обърна внимание на лошото отношение от страна на гръцките власти към хората, търсещи убежище в страната.

#Гърция #Турция #нелегални емигранти #Михалис Хрисохоидис #министър за защита на гражданите #Ирак #Пакистан #Афганистан #Арабска пролет #Мароко #Алжир #Сирия #Сесилия Малмстрьом #еврокомисар по вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници