Блумбърг: Инвеститори от Гърция могат да се преместят в България

Блумбърг: Инвеститори от Гърция могат да се преместят в България
A A+ A++ A

Чуждестранните инвеститори, обезпокоени от последиците от икономическата криза в Гърция, биха могли да преместят своя капитал в България, смятат анализатори на американската агенция "Блумбърг".

Като се има предвид, че в България работят много гръцки банки, страната наглед би била силно засегната от последиците на кризата, но благодарение на ниския държавен дълг и намаления бюджетен дефицити, тя е изправена пред незначителни икономически рискове и затова е интересна на чуждестранните инвеститори, се пише в анализа.

Според мениджъра от франкфуртския частен фонд "Юнион Инвестмънт" Дмитрий Баринов съществуват определени рискове за България, но те са добре контролирани. Баринов смята, че повечето икономически играчи са готови за възможността за излизане на Атина от еврозоната, т.е. за "Грексит".

Ръководителят за кредитните стратегии на пазарите в развитие за френската банка "Сосиете Женерал" Режис Шатолие пък смята, че стойността на държавните облигации показва, че повечето инвеститори не очакват Атина да фалира и да излезе от единния валутен съюз.

Програмата за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи търсенето на активи, които носят по-голяма печалба като български и румънски облигации. Въпреки че евентуален "Грексит" може да има последици за Гърция и България, ЕС и ЕЦБ предприемат мерки за предотвратяване на гръцките проблеми, смята Шатолие.

#Гърция #България #гръцки банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници