Украйна ще се сблъска с по-страшна криза от икономическата

Украйна ще се сблъска с по-страшна криза от икономическата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над Украйна е надвиснала криза, много по-страшна от икономическата. Освен чисто финансовите трудности, страната я грози по-опасен в исторически план проблем заради рязкото намаляване на трудоспособното население. Това казва анализаторът Марк Адоманис от списание "Форбс".

Той смята, че дори огромната подкрепа на МВФ да позволи на Украйна да си реши въпроса с държавния дълг, страната пак няма да може да избегне демографската криза.

Поводите за притеснение са основателни, защото по данни на украинската статистическа агенция, от 2014 до 2015 година населението на Украйна е намаляло с над 250 000 души, като тук влиза и населението на отделените от страната Крим и град Севастопол. Намаляващият брой на населението не е в резултат на военните действия в Донбас, а заради миграцията. Десетки хиляди украинци напускат страната, местейки се в Русия и другите съседни държави. А в същото време официалната украинска статистика отчита приток на емигранти през 2014 г. и първото тримесечие на 2015 г. Другият проблем е, че през 2015 г. в Украйна се наблюдава спад в раждаемостта с 12% спрямо 2014 година.

Миналата седмица германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че кризата в Източна Украйна далеч не е преодоляна, а напротив – постоянните нарушения на примирието крият в себе си опасност от нова военна ескалация, която ще погребе всички усилия за разведряване. "Сегашните дни и седмици са решаващи за Украйна, бореща се за търсене на път към политически и икономически стабилно бъдеще, което може да даде на ,украинците конкретни перспективи", каза той.

#Украйна #криза #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници