Ципрас: Гърция ще продължи да плаща на МВФ

Ципрас: Гърция ще продължи да плаща на МВФ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще продължава да плаща задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ). Това стана ясно от думите на премиера Алексис Ципрас.

Часове след като говорителят на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис заяви, че Атина може и да не плати дълга си от 300 млн. евро, ако няма постигнато споразумение, премиерът Ципрас го опроверга. "Не се притеснявайте за това", каза той. "Ние досега сме платили 7,5 млрд., така че ще продължим да го правим и занапред", допълни той, съобщи агенция Ройтерс.

След срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Крлод Юнкер премиерът заяви също, че сделката с кредиторите се очаква съвсем скоро. В ранните часове на днешния ден завърши срещата между тях, на която е присъствал още и председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум.

"Ние сме много близко до споразумение за първичния излишък. Това означава, че всички страни са се съгласили да продължат без тежките мерки за икономии от миналото", каза още Ципрас след разговорите.

В същото време стана ясно, че Гърция може да получи финансова помощ в размер на 35 млрд. евро до 2020 г. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

„Гърция може да получи съществена сума – 35 млрд. евро до 2020 г., но при условие, че тя реализира програмите, които ще позволят на нашите гръцки приятели да усвоят тези средства“, каза Юнкер.

#Гърция #МВР #плащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници