Взривилият се в Анево боеприпас може да е бил с изтекъл срок, твърди експерт

Взривилият се в Анево боеприпас може да е бил с изтекъл срок, твърди експерт
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Взривилият се в Анево боеприпас може да е бил с изтекъл срок на годност. Тази хипотеза изказа експерт по сигурността проф. Николай Радулов в ефира на Нова телевизия по повод трагедията в сопотското село.

Вчера (6 юни) при взрива на полигона в Анево един човек загина, а четирима бяха ранени.

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока", уточни проф. Радулов.
По думите му главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. Наемат се евтини специалисти, на които им липсват опит или познания.

"В района безработицата е голяма. Немотията кара хората да забравят всякакви мерки за предпазливост", изтъкна експертът и допълни „оевидно е, че там нищо не се е спазвало. Около този, който стреля, не трябва да има никой“.
В същото време стана ясно, че има шанс за жияота на най-тежко пострадалия, който е американски гражданин. Д-р Кирил Атлиев, завеждащ Спешно отделение на УМБАЛ "Св. Георги" обаче поясни, че състоянието му продължава да бъде тежко.

Пострадалият претърпя вчера (6 юни) ортопедична операция, след нея е с частична ампутация на едната длан. В Ортопедично отделение се лекува и канадският гражданин, пострадал при взрива. Той има лезии на сухожилието и също е опериран. Двамата млади българи, които постъпиха с множество наранявания, са в стабилно общо състояние.
При взрива на полигона в Анево загина на място американски гражданин.

Очаква се посланикът на САЩ у нас Марси Рийс да посети болницата и да се осведоми лично за състоянието на пострадалите.

„Медиците определят инцидента като много тежък, нараняванията са причинени от взривна вълна и метални осколки“, каза д-р Атлиев.

Оказва се обаче, че има връзка между сегашната трагедия и взривовете в Челопечене преди години. „Алгънс" ЕООД е българска, а не американска фирма, съобщава "24 часа". Тя е наела полигона край Анево и вероятно тя е организирала изпитанията на фаталните гранати.

Фирмата е собственост на Александър Димитров. От 2013 г. тя притежава лиценз за търговия с оръжие и боеприпаси, издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и въэншнотърговска дейност.

През 2012 г. името на "Алгънс" ЕООД бе свързано със скандал в Сливен заради намерението на фирмата да изгради предприятие за утилизация край града. Въпреки разрешителното от Министерството на околната среда и водите, заради протестите на обществеността фирмата се отказа от идеята.

Друга фирма на Александър Димитров - "Алма-Д" ЕООД, нашумя около взривовете във военните складове край Челопечене през 2008 г. Тя бе една от 17-те фирми, изкупували скрап от поделението. Тогава се появиха слухове, че фирмата е свързана със Златко Иванов-Баретата, които той веднага отрече.

#Анево #боеприпас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници