ТИР пръв премина по новите 9 км от АМ "Марица"

ТИР пръв премина по новите 9 км от АМ "Марица"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първото превозно средство, което премина по новооткритите 9 км от АМ "Марица", бе ТИР с регистрация от област Пловдив. Новото трасе, което свързва Свиленград и Капитан Андреево, бе официално въведено в експлоатация днес (7 юни) на официална церемония.

"На България и трябваха 35 години, за да си завърши дясното платно на отсечката от Свиленград до Капитан Андреево. Надявам се това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.



С тези почти 9 км общата дължина на готовата магистрала е 80 км. Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35 млн. лв. "Последният участък от магистрала "Марица" - отсечката от Димитровград до връзката с магистрала "Тракия" – Лот 1 ще е готов до първи октомври", увери Лиляна Павлова.

С въвеждането в експлоатация на новото платно по изцяло завършена магистрала вече се пътува от Димитровград до ГКПП "Капитан Андреево".

В новия участък има 6 селскостопански подлеза, 2 надлеза и мост над река Канаклийска. Надлезът при км 102+550 осигурява безконфликтното пресичане на АМ "Марица" с пътя Свиленград – Пъстрогор, а съоръжението при км 103+832 – с пътя Свиленград – Левка.

АМ "Марица" е по протежението на Транс-европейската транспортна мрежа и ще свързва АМ "Тракия" при пътен възел "Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница. Част е от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Общата дължина на АМ "Марица" от връзката с АМ "Тракия" до ГКПП "Капитан Андреево" е около 117 км.

#магистрала #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници