Учен превръща хранителни отпадъци в стъкло и керамика (СНИМКИ+ВИДЕО)

Учен превръща хранителни отпадъци в стъкло и керамика (СНИМКИ+ВИДЕО)
Изследователят Иван Корнехо
A A+ A++ A

Изследователят Иван Корнехо е един от пионерите на концепцията за извличане на ценни минерали от хранителни  отпадъци. Идеята му дошла, когато чул за предложение за разработване на мина за калциев карбонат в Чили, което ще доведе до унищожаване на гора.

Корнехо е от Чили, където мините за добив на мед в северната част на страната нанасят тежки щети на екосистемите. Ученият е знаел, че калциевият карбонат се съдържа в големи количества в яйчените черупки, и това е провокирало въпроса какви ли други ценни материали се съдържат в хранителните отпадъци.

Той и екипът му използват отпадъчните продукти от преработката на боклук, каквато е пепелта, получена при изгаряне. От нея се извличат различни минерали. Изследователите обработват тези странични продукти точно като минералите, добивани от мини. “Ние просто извличаме материалите от хранителни отпадъци, вместо от почва или скали”, обяснява Корнехо.

 

До момента той е успял да направи каталог на минералното съдържание на 50 вида хранителни отпадъци, сред които обелки от картофи, пивоварна каша и черупки от ядки.

Заедно със студентите си ученият е направил осем различни вида стъкло - предимно от черупки от фъстъци, люспи от ориз и люспи и кочани от царевица. “Направихме и стъклокерамика и започнахме да използваме дестилация, за да извличаме масла от използвани кафени зърна”, допълва Корнехо.

По думите му най-голямата му мотивация е да разбере дали може да направи нещо, което хората смятат за невъзможно: "Пропускаме шансове, тъй като статуквото ни казва, че нещо не може да се направи. Но хората ще намират все повече и повече приложения на боклука - започнахме с рециклирането, след това дойде редът на  компостирането и извличането на метали и енергия от боклуците. Искам да отида още по-далеч - до пълно превръщане на отпадъците в нещо полезно”. /ДД

#изследовател #учен #отпадъци #стъкло #керамика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници