"Форин афеърс": Бойко Борисов е изключително непредвидим играч

"Форин афеърс": Бойко Борисов е изключително непредвидим играч
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Начело на българското правителство стои Бойко Борисов, лидер на центристката и популистка консервативна партия ГЕРБ, който е изключително непредвидим играч.

По време на първия си мандат от 2009 до 2013 г. той опитваше да балансира между Запада и Русия, така че да не отблъсне нито едната страна. Този път той изглежда действа по същия начин. Това се казва в коментар на списание „Форин афеърс”.

От една страна Борисов призова Запада да действа по-решително срещу руската агресия в Украйна, от друга той смекчи поведението на външния министър Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев, тъй като те засегнаха стабилността на кабинета: а коалиционният партньор на ГЕРБ е малката лява партия АБВ, която се смята за проруска.

С развитието на кризата в Украйна обаче Борисов вероятно ще заеме по-„ястребова” позиция. Все пак той има горчиви спомени от Русия. През 2013 г. воденият от него кабинет бе принуден да подаде оставка след масови демонстрации срещу високите цени на електричеството и топлоенергията. Те започнаха в югозападния град Благоевград и се разпространиха в повече от 30 града из страната.

Протестите бяха предимно антиправителствени, в отговор на подозренията за корупция, авторитарността и икономическата стагнация. Но елитът на ГЕРБ и привържениците му хвърлиха вината върху Русия.

Тогавашният финансов министър Симеон Дянков каза: „Газпром” свали правителството като вдигна цените на енергията в противоречие на подписаните споразумения”. Вярна или не, тази теория, че Русия се е намесила в цените на енергията, за да свали кабинета на Борисов, който не работи в неин интерес, се превърна в легенда.

Това, което София явно най-накрая разбра, е, че зависимостта от Русия не е надежден модел за развитие, а руската агресия в Украйна е пряка заплаха за сигурността.

Тази идея явно се споделя не само от управляващия консервативен елит, но и от българите. Скорошно проучване на „Алфа рисърч” разкри, че над 70% от тях подкрепят Брюксел за сметка на Москва. Ако България действително е троянският кон на Русия в ЕС, тя не играе ролята си добре.

Източник: БГНЕС

#Бойко Борисов #Борисов #ГЕРБ #Запада #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници