Спад на борсите в Европа заради Гърция

Спад на борсите в Европа заради Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стоковата борса в Атина затвори с почти 6% понижение, индексите в Германия и Франция също загубиха от стойността си. Дори Дау Джонс на борсата в САЩ отбеляза близо 1 процент спад, заради опасенията, че евентуален гръцки фалит ще се отрази негативно на инвеститорите в страната, предаде Би Би Си.

Индексите на европейските борси отбелязаха сериозен спад след информацията, че високопоставени представители на Европейския съюз за първи път официално са обсъждали евентуален фалит на Гърция.

Според неофициални съобщения обаче, представители на страните от еврозоната в четвъртък са обсъждали открито възможността Гърция да фалира. Също в четвъртък МВФ се оттегли от преговорите с гръцките представители, заради големи различия.

Споразумението между Гърция и кредиторите трябва да бъде постигнато скоро, за да избегне дефолта в края на месеца. Тогава Атина трябва да изплати 1,5 млрд. евро на МВФ.

Според МВФ, преговорите с Гърция относно пенсионната реформа, данъчната политика и финансирането на страната се намират в задънена улица.

От глобалната организация подчертаха, че са необходими реформи в пенсионната политика и в данъчната политика (данък добавена стойност), за да се осигури бюджетна стабилност, тъй като по-слаби ремонти в тези две ключови области ще изискват и по-голямо бъдещо финансиране и нови дългови облекчения.

#Гърция #Атина #Европейския съюз #МВФ #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници