За първи път жена кмет на Барселона

За първи път жена кмет на Барселона
Ада Колау Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В събота Ада Колау, ще положи клетва като кмет на Барселона. Те е първата жена градоначалник в историята на града, съобщи „Ел Паис”.

Колау спечели симпатиите на каталунците като активистка за защита на изгубилите домовете си испанци. Колау обеща да прекрати принудителното извеждане на хора от жилищата им, да намали цените на електричеството и да осигури минимален месечен доход от 600 евро.

Кметският пост й беше осигурен, след като тя получи подкрепата на социалистите и Лявата републиканска партия на Каталуня.

41-годишната Ада Колау бе сред водещите фигури в протестното движение „Възмутените“, което се появи се в резултат на икономическата криза в Испания.  Протестното движение „Възмутените” е част от „Подемос” - „братовчеди“ на гръцката СИРИЗА. Те са известни с ляворадикалната си ориентация, евроскептицизъм и са противници на мерките за икономии, налагани от ЕС в името на финансовата стабилност и справяне с бремето на дълговете. 

Листата на Колау спечели 11 от 41 места на местните избори на 24 май, с което „Възмутените“ нанесоха удар на управляващите в страната консерватори.

Според анализатори завоят на испанците вляво е обясним, защото безработицата в страната е изключително висока – почти един на всеки четирима е без работа. Заедно с това, трудовите реформи на правителството, които намаляват разходите за наемане и уволняване, влошиха положението за повечето испанци.

#Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници