Проф. Баева: Светът не може да съществува без Русия

Проф. Баева: Светът не може да съществува без Русия
Проф. Искра Баева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Независимо в какъв вид се е явявала Русия – дали Руска империя, Съветска Русия, Съветски съюз, Руска федерация, но Европа, а бих казала и светът, никога не са могли да съществуват без нея. Това заяви историкът проф. Искра Баева пред БНР.

Проф. Баева припомни историческата роля на Русия за спечелването на Първата и Втората световна война, както и ключовата ѝ позиция в Студената война.

„Това че политически елити в САЩ и Европа виждат страната като „големия враг“ води до цялостно отслабване на това което ние наричаме европейска цивилизация, което наричаме Запад”, коментира историкът.

Според нея, санкциите спрямо Русия са болезнени за всички, може би най-малко за САЩ. На срещата на Г-7 ситуацията в Крим е била бегло спомената, което говори, че въпросът е остава на все по-заден план.

„Нещата, които стават в Украйна са тревожни. Те бяха тревожни от самото начало, но тази тревога ни най-малко не е намаляла, а бих казала дори че се усилва с моменти, в които украинската официална позиция добива странни форми като назначението на бившия грузински президент Саакашвили за губернатор на Одеска област, което предизвика проблем дори в отношенията между Украйна и някои от най-големите и съюзници, каквато беше Грузия преди това. Саакашвили се издирва за корупция в Грузия и същевременно става губернатор. Как реагират украинските граждани на това назначение? Какво демократично има в това назначение?”, коменитра проф. Баева.

Тя коментира също, че Русия, изправена пред тежка ситуация на задълбочаващи се санкции, се опитва да излезе от нея като залага на противоречията в ЕС. От друга гледна точка обаче и САЩ имат същата позиция спрямо ЕС.

#Искра Баева #Баева #Русия #Запада #САЩ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници