Митов изрази подкрепа за европейското бъдеще на Македония

Митов изрази подкрепа за европейското бъдеще на Македония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Даниел Митов разговаря днес в Охрид с македонския премиер Никола Груевски и с лидера на македонската опозиция Зоран Заев. Той изрази подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, както и готовността на България да окаже помощ на страната за покриване на необходимите критерии и за реформи.

Сред обсъдените теми е било и разрешаването на политическата криза и развитието на сътрудничеството между двете държави.

В разговора с Груевски Митов е поставил акцент върху преговорите по Договора за добросъседство и приятелство и необходимостта от тяхното скорошно успешно финализиране.

Обсъдени са също съвместните икономически и инфраструктурни проекти с акцент върху изграждането на Коридор 8 и развитието на трансграничното сътрудничество.

Министър-председателят на Република Македония е информирал българската страна за преговорите между политическите лидери за намиране на изход от актуалната криза. Митов посочи, че след последния кръг на преговорите в Брюксел, отговорността за постигане на решение е на политическите лидери в страната, като ЕС остава силно ангажиран с процеса.

На срещата си с лидера на македонската опозиция Зоран Заев българският външен министър е обсъдил резултатите от преговорите между политическите партии в Брюксел на 10 юни и перспективите за намиране на трайно решение на политическата криза в Република Македония. Двамата се обединили около необходимостта от дълбоки реформи в страната, което е в интерес на гражданското общество и европейската й интеграция.

Лидерът на СДСМ е изразил твърдата си подкрепа за подписването на Договор за добросъседство и приятелство с България.

В рамките на работното си посещение в Република Македония министър Даниел Митов се е срещнал и с македонския си колега Никола Попоски. Двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения и възможностите за тяхното задълбочаване. Българската страна е отправила покана за следващ кръг от преговори по Договора  за добросъседство и приятелство в София.


#Македония #Даниел Митов #Никола Груевски #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино