Папата призова богатите да се погрижат за климатичните промени

Папата призова богатите да се погрижат за климатичните промени
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск призова богатите държави по света да започнат да изплащат „тежкия си социален дълг" към бедните и да предприемат конкретни стъпки за борба с климатичните промени, съобщават световните медии. Папското послание (енциклика) за околната среда до всички католици, което е поместено на близо 190 страници, не е само морален призив за действия за прекратяване използването на въглеводородни суровини, както се очакваше. В енциклика се отправят критики към безразличието на властимащите.

Енцикликата предимно има програмен характер и може да се отнася до религиозен, политически или обществен проблем. Текстът на енцикликата се пише на латински език.

В представянето на новата енциклика за първи път участва представител на православна църква. В документа папата призова за „културна революция", която да спаси планетата. Той описа човешкия фактор върху природата като „една малка етическа, културна и духовна криза на съвремието". Решението, по думите му, изисква саможертва и „смела културна революция" в света.

„Чуждият дълг на бедните страни се превърна в начин за контрол над тях, все пак тук все още не става въпрос за екологичен дълг", пише папата. „По различни начини развиващите се държави, където най-важните резерви от биосферата се намират, продължават да захранват развитието на по-богатите държави на цената на тяхното настояще и бъдеще", подчертава той.

„Развитите страни могат да помогнат с изплащането на този дълг чрез значително ограничаване експлоатирането на невъзобновяеми източници и чрез подпомагане на по-бедните държави, подкрепяйки политиките и програмите за устойчиво развитие", призова папа Франциск.

На пресконференция във Ватикана, която бележи публикуването на посланието към повече от милиард католици по света, кардинал Питър Търксон обяви, че е необходимо „практическите предложения да не бъдат развивани идеологически, повърхностно или по редукционистки начин". Необходим е диалог, добави той.

Папата нарече достъпа до чиста питейна вода „основно и универсално човешко право", а лишаването на бедните от достъп до вода е като да се отрича правото на живот.

Франциск също обвини човека за глобалното затопляне, подчертавайки, че замърсяването на околната среда е достигнало „преломен момент". Според него властимащите замаскират проблемите.

#папа #папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници