Статистиката за адресните регистрации вече е публична

Статистиката за адресните регистрации вече е публична
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по години и месеци за периода 2011–2015 година, вече е публична. Тя e достъпна на Портала за отворени данни.

Решението за оповестяване на тази информация взеха вътрешният министър Румяна Бъчварова и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която отговаря за ГРАО.

Данните са актуални към 15 май 2015 година и предоставянето им е част от усилията на правителството за осигуряване на честни избори.

"Mярката е в съзвучие с приетите законодателни промени, с които се цели ограничаване на възможностите за регистрация на необичайно много лица на един адрес преди изборите, с цел осигуряването на контролиран и купен вот. Свободният достъп до тази статистика ще даде възможност на медиите и гражданското общество да анализират и информират гражданите дали и в кои населени места има необичаен ръст на броя регистрации по настоящ адрес в месеците преди провеждане на избори", се казва в съобщението на МС.

Целта е да се ограничат възможностите за регистрация на необичайно много хора на един адрес преди изборите за контролиран и купен вот. Свободният достъп до тази статистика ще даде възможност на медиите и гражданското общество да анализират и информират гражданите дали и в кои населени места има необичаен ръст на броя регистрации по настоящ адрес в месеците преди провеждане на избори, допълниха от правителствената пресслужба

#адресни регистрации #ГРАО #купен вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници