Ето какви са последните предложения за реформи в Гърция

Ето какви са последните предложения за реформи в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Последните предложения за реформи в Гърция са фокусирани върху размера на ДДС, ранното пенсиониране и увеличението на някои данъци, съобщава гръцката преса.

Според европейски източник на агенция АФП Атина е направила и някои предложения, свързани с пенсионния и отбранителния сектор, макар че все още се искат някои подобрения на реформите по отношение на ДДС.

В същото време икономическото гръцко издание "Нефтемпорики" съобщава, че промените по ДДС биха могли да донесат допълнителни доходи на хазната в размер на 2 млрд. евро, като подобни числа важат и за реформите в пенсионната система.

Според други местни издания Гърция се готви да увеличи ДДС и върху хотелския престой – от 6,3% на 13% , както и този върху ресторантите - от 13% на 23%. В същото време обаче Атина е оставила непроменен данъка добавена стойност върху електричеството – нещо, на което правителството много държеше в хода на преговорите.

По въпросите на пенсионната система, ранното пенсиониране ще се елиминира от 2016 г., а не постепенно. Също така се предвижда и орязване на допълнителните пенсии над 1000 евро, допълва БГНЕС.

Както при всички останали предложения на Гърция до момента и в това присъстват реформи за подобряване на събираемостта на ДДС и борбата срещу корупцията.

В същото време стана ясно, че тези нови предложения се тълкуват като основа заподновяване на преговорите. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум смята, че има шанс за сключване на споразумение през тази седмица, съобщава Франс прес.

„Това е основа за подновяване на разговорите и за постигане на резултат в следващите дни… Има шанс за подписване на споразумение през тази седмица“, е заяви Дейселблум по време на пресконференция след среща на финансовите министри от Еврозоната.

#Гърция #предложения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници